Oldalak

2017. április 24., hétfő

Tippek matek érettségire

Sziasztok, szép napot nektek!

Mint láthattátok, eddig magyar, történelem és angol témakörben hoztam nektek bejegyzéseket, segítségeket, tanácsokat, amelyeket hasznosíthattok mind a szóbeli, mind az írásbeli érettséginél. Bár nem vagyok nagy reál beállítottságú - talán észrevettétek -, a matekot is nagyon fontos tantárgynak tartom. 
Középszinten szerencsére nincsen szóbeli - hála az égnek! DE éppen ezért az írásbelit nagyon jó kell megírni, hogy elérjük azt a százalékot, ami szükséges az összesített eredménybe is. A probléma az, hogy a mateknál minden apró hibán el lehet csúszni, olyan dolgokon/ figyelmetlenségeken is, amelyekről egyébként nem gondolnád. 
Éppen ezért hoztam nektek néhány tippet, tanácsot, amit mindenképpen tartsatok észben a májusi vizsgáknál! 

Lássuk is ezeket:
  • Ne felejtsd el magaddal vinni az ilyenkor legjobb barátaidat: négyjegyű függvénytáblázat és zseni számológép! Függvénytáblából a fehér színű, régebbi kiadást ajánlom, az több képletet és adatot tartalmaz akár olyan matek-analfabéták számára, mint amilyen én is vagyok.
  • Körző, vonalzó feltétlenül legyen nálad! A készítők szeretnek geometriai feladatokat tenni az érettségibe, s a fent említett eszközök nélkül nehezen menne a pontos számolás, pontatlan eredmény esetén pedig - ugyebár - levonás jár. 
  • Ha bizonytalan vagy, a megoldás menetét nyugodtan írd le külön papírra először ceruzával, hogy javítani tudd az esetleges hibákat! Azonban jegyezd meg, az érettségin csak azt veszik figyelembe, amit tollal írtál! Ne felejtsd el semmiképpen átírni, ha úgy érzed, készen vagy az adott feladattal!
  • Mindig írd ki a részletlépéseket, a kisebb adatokat, amelyek alapján elkezded a feladat megoldását! A kifejtés menetéért átlagban sokkal több pont jár, mint magáért a megoldásért. Így ne feledd, mindent vezess le, még ha egyszerűnek is tűnik!
  • Ha olyan típusú a feladat, ne feledkezz el a mértékegységek feltüntetéséről sem! Hiszen ha csak egy számot írsz oda, a javító tanár joggal von le pontot, ha nem tudja, te éppen literben vagy deciliterben gondolkodtál-e. 
  • Ne felejtsd el a feladathoz használt képleteket, összefüggéseket is feltüntetni a papíron, amely alapján számoltál! Lehet, hogy veszítesz egy pontot - nagy ügy! De ha többször megy ki a fejedből, az sokszor mínusz egy pont, amivel már akár jegyet is veszíthetsz! 
  • Mindig ellenőrizd, hogyan dolgoztál! Utólag akár észrevehetsz egy apróbb hibát, amit még gyorsan ki tudsz javítani.
  • Ha gőzöd sincsen arról, hogyan oldd meg a feladatot, akkor legalább keresd ki a függvénytáblázatból a rá vonatkozó képletet, egyenletet, hiszen már az is plusz pontnak számít! 
  • Ha elakadsz egy feladatnál, ne ülj rajta hosszú percekig! Inkább old meg azokat, amelyek levezetését rögtön tudod. Ha a végén maradt időd - márpedig maradni fog, még talán sok is, hidd el -, akkor térj vissza azokra, amelyekhez nem nyúltál, s próbálj meg legalább a megfelelő képlet, egyenlet alapján elindulni a megoldásukban. 
  • Minden feladatnál csak egy megoldást értékelnek, így ha többféleképpen számoltál, válaszd ki azt, amelyik szerinted a legbiztonságosabb, legelfogadottabb! A többit egyetlen vonallal húzd át! Ne satírozz, az csúnya, ráadásul levonás jár érte!
  • A végeredmény általában reális adat, így ha valamilyen furcsa, biztosan lehetetlen szám jött ki megoldásként az adott feladathoz, valamit bizony elszúrtál! Ilyenkor nyugodtan, lassan számold át újra, nézd meg, hogy a képletbe megfelelően helyettesítetted-e be a számokat, és a többi!
  • A megoldást mindig a feladat alatt feltüntetett fehér színű téglalapba kell írni! Csak így fogadják el érvényesen. ha te jól számoltál, kiváló a levezetésed, az eredmény is kijött, de nem írod be a megfelelő helyre, az sajnos pontlevonással jár. 

Plusz tipp: ne stresszelj rá! Ha azon kattogsz, hogy biztos el fogod rontatni, meg úgysem tudod, úgyis rosszul sikerül majd, akkor bevonzod a rosszat, falra fested az ördögöt. Higgadj le, mert csak úgy tudsz reálisan gondolkodni, és akkor jutnak eszedbe a megoldás menetei, ha kifejezetten rájuk koncentrálsz!
Lehet, hogy félelmetesen hangzik a matek érettségi szó, de valójában nem harap! Én is túléltem valahogy.

xoxo: Gin










4 megjegyzés:

  1. #miisittvagyunk Párom most megy emeltezni, tuti elolvastatom ezt vele is! :D

    VálaszTörlés
  2. Haha, rendben! :)
    Sok sikert kívánok neki, és remélem, hasznára fog válni a sok tanács. :)
    Mert tenyleg az a baj, hogy minden apróságon lehet pontot bukni, a legegyszerűbb feladatokon pláne. Ezért kell nagyon odafigyelni.

    VálaszTörlés
  3. Nálam már a csapból is ez folyik, de nem lehet elégszer hallani. :D Nem is azért parázok, hogy meglegyen, hanem hogy azért viszonylag jól sikerüljön. xd Ahh, csak ne kellene ennyi pont a felvételihez... >< xd
    Még egyszer köszi a cikkeket! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, ez sajnos ilyen.. :)
      Nem lehet elégszer hallani, mert amikor ott ülsz az érettségi felett, agyon izgulod magadat, hogy "úristen-úristen", és ezek az apró tanácsok szépen kimennek a fejedből! :D
      Nagyon szurkolok majd, gondolok rád, hogy jól sikerüljön!

      Törlés