Oldalak

2017. augusztus 19., szombat

Számolj le a narancsbőrrel!

Sziasztok!

Ismét egy - mondhatjuk - egészséges életmóddal kapcsolatos bejegyzéssel készültem nektek. És miért szeretném, ha elolvasnátok? Mert benneteket is érint. A narancsbőr ugyanis a nők millióit érinti világszerte, ám ahogyan sok minden mást, ezt is éppúgy lehet "kezelni", sőt! Hosszas energia és időbefektetés után akár el is tüntetni.
Azonban ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük először azzal, mi is a narancsbőr, s minek következtében alakulhat ki a bőrön. 
Mi a narancsbőr?
A narancsbőr, más néven cellulit leegyszerűsítve felhalmozódott zsír. 
A vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara miatt alakul ki, ekkor ugyanis a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut a sejtbe, amitől lassul a visszaszívódás és az elszállítás. A szervezet által ezen fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. Eközben a kötőszövet rugalmassága is csökken, amely miatt a bőr egyenletlenné válik, és szemmel láthatóan is kialakul az ún. cellulit az ember bőrén. 

Mitől alakulhat ki?
A folyamatot rengeteg tényező elősegítheti, példának okáért a helytelen táplálkozás, a mozgáshiányos életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, de akár hormonális, vagy genetikai okok is állhatnak a háttérben. Főleg azokat érinti, akik le vannak terhelve a sok ülőmunka, állandó tanulás mellett, és nincs idejük, illetve energiájuk mozogni, amikor már éppen akadna egy kis szabadidejük. 

Hogyan kezeld?
A narancsbőr tüneteinek enyhítésére, a cellulit kezelésére ma már rengeteg módszer létezik, azonban mindegyikhez rengeteg idő, türelem, energia - és gyakran - pénz kell. Mielőtt azonban nekiesnénk mindenféle "erről a krémről jót hallottam" vásárlásnak, érdemes az apróbb lépésekkel kezdeni a probléma megoldását.
  • Legelőször az életvitelünkön szükséges változtatni: heti (minimum) 3-4 óra rendszeres mozgást muszáj beiktatnunk a zsúfolt időbeosztásunkba, mert ezzel is hozzájárulunk a zsír égetéséhez. A leghatékonyabbnak a napi fél órás futásokat tartják, ám vannak olyan gyakorlatok, amelyek szintén elősegítik a bőr feszesítését (pl. guggolás, kitörés, egylábas guggolás). 
  • Az étrendünket minél előbb szükséges szabályozni - legyenek állandó étkezések, napi öt alkalommal, s ezeknél figyeljünk arra, hogy minél kevesebb cukrot tartalmazzanak. Ha mégis valami cukrosat ennénk (pl. péksütemény, gabonapelyhek), azt inkább reggel tegyük, mert így a szervezetünk egész nap el tudja égetni, le tudja bontani. Iktassuk be az étrendünkbe a zöldségeket, gyümölcsöket, és csokoládé, illetve chips és egyéb sütemények helyett inkább ezeket nassoljuk! 
  • Igyunk eleget! Bár ez alapvetően is fontos, narancsbőr esetében szükséges az átlagnál több folyadék bevitele. Napi minimum 3 liter cukrozatlan folyadék lenne szükséges a cellulit leszámolásának megkezdéséhez, így a víztől a citromos vízen át a cukrozatlan teáig bármi megteszi.
  • Pluszként ajánlják a hideg-meleg vizes zuhanyt. A víz hőmérsékletének hirtelen, többszöri változása gyorsítja az anyagcserét, ezzel együtt a vérkeringést is, amely normális működése elengedhetetlen a feszes bőr érdekében. 
  • Azt mondják, a különböző gélek, feszesítő testápolók, narancsbőr elleni krémek nagy része láthatóan javítja a bőrfelszínt, így érdemes azokból is kipróbálni néhányat, s amelyik nekünk beválik, alkalmazni addig, míg nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. 
  • Legvégül vannak különböző fizikai kezelések. A masszázs az, amire szintén sokan esküsznek. Nem csupán az izomzatot lazítja el, de általa mechanikai inger is éri a bőrt, a kötőszöveteket, az izomtónust, így egyszerre bír nyugtató és serkentő hatással. A hypoxi tréning abból áll, hogy egy vákuumkamrába rejtett biciklin kell 30-45 percig tekerni, ezalatt a zsírsejtek méretei is csökkennek, közben méregtelenítünk, és felgyorsul a vérellátásunk. Az infraszaunát is sokan ajánlják, mert a meleg hamar behatol a kötőszövetig, így körülbelül 3x olyan gyorsan méregteleníti a testünket, mintha éppen napoznánk. 
Néhány tévhit:
  • Csak a túlsúllyal küszködő embereknek lehet narancsbőre. Ez nem igaz, mert a cellulit nem súlytól, hanem életmódtól függ - ahogyan fent is kifejtettem. Mindegy, hogy az illető hölgy, úr, fiatal, idős, sovány, túlsúlyos... bárkit érinthet.
  • A fogyás segít a narancsbőr eltüntetésében. Újabb tévhit! A legfontosabb a cellulit kezelése alatt, hogy megtartsuk a súlyunkat, bármennyi legyen is az. A hirtelen súlyvesztés, súlynövekedés kártékony hatással lehet a kezelésre, így eszünkbe ne jusson fogyó/ hízókúrával traktálni a szervezetünket!
  • A krémek úgyis segítenek, minek mást csinálni? Butaság. Ha csak kenegeted magadat mindenféle drága készítménnyel, nem fogsz segíteni a cellulit eltüntetésében. Bár végső fázisban elengedhetetlen a különböző gélek kipróbálása, a problémát a gyökerénél kezdve kell megoldani: így a helyes táplálkozás és mozgás bevezetése elengedhetetlen. 
  • A zsírleszívás segíthet. Meg a kutya fáját! Azzal nem tünteted el a bőrön éktelenkedő kis gödröcskéket, ha megváltoztatod a tested zsíreloszlását! Inkább árt, mint segít. 
  • A napozás megszüntetheti a narancsbőrt. Teljesen ez sem igaz. Átmeneti megoldást nyújthat, hiszen a barnább bőrön kevésbé látszanak a mélyedések, de véglegesen nem tudja megszüntetni. 
És most jöjjön a reklám helye! 
Viccelek, csupán személyes tapasztalatot osztanék meg veletek. Aki nem tudja esetleg, Avon tanácsadónő vagyok, így sok Avonos termékre esküszöm - természetesen csak, miután kipróbáltam őket, és láttam, tényleg használnak. Bár én még nem rendeltem narancsbőr elleni/ feszesítő krémet, mert hála az égnek nem volt rá szükségem, több ismerősöm is hónapok óta kísérletezik az Avon Solutions termékcsaláddal. A Cellu Break 5D narancsbőr elleni krém és a Narancsbőr elleni termoaktív gél igen népszerűek a vásárlók köreiben, és nem hiába, sokan pozitív tapasztalattal, élménnyel gazdagodtak a használatuk után. Körülbelül 4 hét használat után látszik először az eredmény, de akkor meglehetősen szembetűnő is, így nem árt ezekkel a termékekkel is kísérletezni. 

Nektek van narancsbőrötök? Mennyire súlyos? Milyen módszerrel próbáljátok eltüntetni?

xoxo: Gin
















5 megjegyzés:

  1. Sokat segíthet ez a bejegyzés úgy érzem :D Hála érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan, azért írtam, örülök ha majd hasznát tudod venni! :)
      Én is jövő hónapba rendelek egy Cellu Break 5D narancsbőr elleni krémet, próbaképpen, mert a heti 3-4 órát igyekszem betartani és hála az égnek imádom a gyümölcsöket kiskorom óta.

      Törlés
  2. Hát nekem van ellene egy Avon- os gélem! Thermal Tone a neve! Én még nem sokszor használtam, pedig kellene...
    Meg most kezdtem el jógázni! Nem tudom, hogy az használ- e a narancsbőr ellen... Nekem viszont tetszik, eddig! Bár még csak két nap csináltam!

    VálaszTörlés
  3. Na, komolyan? Kiváncsi vagyok, ha elkezded használni a gélt, megírod a tapasztalataidat? :)
    Hm, nem tudom a jóga mennyire segít ezen, de az tuti, hogy a léleknek és az egészségnek jót tesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen persze, megírom! :)

      Viszont a jógába is vannak olyan gyakorlatok, melyek a combra, fenékre mennek! :)

      Törlés