Oldalak

2017. augusztus 27., vasárnap

Hogyan legyen több önbizalmam?

Sziasztok, drágáim!

Ismét egy kicsit filozofálgatós, sokakat érintő témával kapcsolatos cikkel érkeztem hozzátok. 
Rengetegen elégedetlenek magukkal, sokszor teljesen feleslegesen. Komolyan, mintha a nők programjába bele lenne kódolva, hogy mindig keressünk magunkon hibát! Egyszerűen nem akarjuk elhinni, hogy így vagyunk jók - pedig égetően nagy szükség lenne rá. 

Sokáig, rettentően sokáig én is ilyen voltam - talán mostanában pattant a szikra a fejemben, hogy ideje lenne változtatni, elfogadni magamat úgy, ahogyan vagyok, hiszen van, amin nem lehet változtatni. A szemed színén, a hajad formáján, a körmöd alakján... Ha így születtünk, fogadjuk is el magunkat, különben sohasem lehetünk igazán boldogok. Sohasem lehetünk igazán boldogok, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat és azt gondoljuk, ő mennyivel szebb, mennyivel okosabb, mennyivel egyszerűbb az élete. Ez azonban korántsem igaz, mindenkinek vannak problémái, és rengetegen - szintén - elégedetlenek magukkal. De mindezt miért, és hogyan lehet változtatni rajta? 
Erre a kérdésre próbáltam választ találni.
  1. Az első és legfontosabb pont talán az, hogy találj magadon/ magadban valamit, ami tetszik! Persze, mondani egyszerű, de nagy a választék, szerencsére. Lehet ez valami a külsőddel kapcsolatban, vagy szimplán egy hobbi, amiben kiemelkedőbbnek érzed magad másoknál. Ha pedig egy dologban megtaláltad az önbizalmat, máshol is meglelheted, így fokozatosan kialakul majd egy pozitív "énkép" magadról. 
  2. Ne hallgass mások kritikájára! Ha valaki direkt rosszindulatú megjegyzéseket tesz, vagy piszkál, akár az az alakoddal, akár a külsőd más részével, hagyd figyelmen kívül! Ez egy nagyon fontos lépés afelé, hogy elszakadj a megfelelési kényszertől, azaz attól, hogy másokhoz hasonlítsd magad. Nincs két ugyanolyan ember, semmilyen tekintetben, ezt mindig figyelembe kell venni. A beszólásokat pedig engedd el a füled mellett! Helyette azokat halld meg, amelyek dicsérnek téged, ebből is meríthetsz egy kis önbizalmat. 
  3. Merj közvetlen lenni! Még ha nem is érzed egészen úgy, hogy könnyen, minden gond nélkül tudsz barátkozni másokkal, légy nyitott és magabiztosabb, mert arra mindenki felfigyel! Hidd el, ha nem viselkedsz félénken és visszahúzódóan, a többiek azt fogják észrevenni, mennyire nyitott és jó fej vagy, nem pedig azt, hogy mekkora az a piros pattanás a homlokod közepén!
  4. Maradj önmagad! Persze kicsit magabiztosabb változatban, de ne akarj teljesen más lenni! Manapság ritka az egyedi ember, akit nem az éltet, hogy az új divat szerint öltözzön, a legmenőbb embereket kövesse az Instagramon, vagy kipróbáljon minden olyan - akár illegális - dolgot, amitől azt hiszi, mások majd befogadják. Ez butaság! Az önbizalom szerzés valóban egyfajta átváltozás, de a lényege, hogy közben a régi éned megmarad. 
  5. Sportolj! Igen, klisé. Igen, fárasztó. De hasznos, mert köztudott, hogy ha valaki sportol, az sokkal jobban érzi magát a bőrében. A sport antidepresszáns hatással bír, így magadra is pozitívabban fogsz tekinteni, és ami már csak hab a tortán, formálja az alakot, így az ellenkező nem talán jobban felfigyel rád - ha éppen a sportos nő az ideálja. 
  6. Ápold magad! Mind testileg, mind lelkileg. Mindig legyen igényes, üde a megjelenésed, hiszen senki nem szereti az ápolatlan külsejű embereket. A lelki része pedig az önbizalom építésére törekszik: emlékezz vissza! Biztos volt már olyan, hogy megdicsértek valamiért: szép a szemed, jól áll ez a ruha, nagyon jó a hajad, mert kiemeli az arcodat, stb. A lényeg, hogy ezek mindig jussanak eszedbe, és meríts belőlük! Ha tudod, hogy más szépnek tartja a szemedet, fektess hangsúlyt rá, akár egy kis szempillaspirál segítségével (láthatatlan, de hasznos smink). Ha a ruhádat dicsérik meg, emlékezz arra, milyen színű, fazonú volt, és viselj hasonlóakat, mert ezek szerint előnyödre válik! Több példa, de a lényeg egy: figyelj a külsődre, mert ha mások megdicsérik, te is megtalálod magadban a szépet. 
Persze vannak még apró, plusz tippek, például az állandó mosolygás, a pozitív hozzáállás a világ felé, és a többi, először magaddal kell megbékélni, mert anélkül a további lépések nem fognak sikerülni. 
Titeket érint az önbizalomhiány? Hogyan próbáltok kicsit magabiztosabbak lenni? Írjátok meg kommentben, hiszen nagyon sokat segíthettek vele másoknak. A személyes tapasztalatok fontosak e téren.

xoxo: Gin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése