Oldalak

2017. május 25., csütörtök

10 hasznos tipp a nyárra

Sziasztok!

A nyár és a jó idő közeledtével gondoltam, megleplek benneteket egy évszakhoz illő cikkel. Összegyűjtöttem nektek 10 hasznos tippet a nyárra, amelyeket nem muszáj, de ajánlott megfogadni. Bár tudom, némelyik alapvető lesz számotokra, mégis kiemelten fontosnak tartom hangsúlyozni, hiszen a legegyértelműbb dolgokról is elfeledkezik olykor az ember.
Lássuk is tehát a tippeket!

1.) Dolgozz!
Nyilvánvalóan ne sokat, hiszen a szünidő nagy részben a pihenésről szól. Kis részben azonban a nyári/ diákmunkákról, amelyeket a három hónap alatt (kettő és fél) vállalni lehet. Ha találsz egy számodra megfelelő ideiglenes munkahelyet, ahová heti két vagy három alkalommal el is tudsz menni, már bőven jól jössz ki a helyzetből. Egyrészt, kevés munkáért szép pénzt tudsz összeszedni, másrészt pedig elegendő időd jut a pihenésre, családra, barátokra. 

2.) Menj nyaralni!
Teljesen alapvető és felesleges pont, nem igaz? Lényegében nem, mert sok emberrel esett már meg, hogy nem ment el nyáron sehová nyaralni, csak otthon aszalódott családi, baráti körben, vagy éppen annyit dolgozott, amennyit nem szégyellt. Nos, muszáj kicsit elszakadni a megszokott környezettől, ha többre nem, de néhány napra, mert a pihenés idegen légkörben mindenkinek jót tesz. Akár a családdal, akár a barátokkal közösen, de egyszerűen nem szabad eltelnie egy nyárnak nyaralás nélkül.


3.) Óvatosan napozz!
Köztudott, hogy a nagyon sok napozás hosszútávon nem tesz jót a bőrnek, illetve a rákkeltő sugarak miatt is célszerű megfelelő óvintézkedéseket tennünk a bőrünk megvédése érdekében. Ha szép színt szeretnénk magunknak, célszerű előtte bőrradírral átmosni az arcunkat, a testünket, hogy az elhalt hámsejtek ne akadályozzák az egyenletes barnulást. A naptej alkalmazása kötelező, akár fél óránként is újra kenhetjük magunkat a nagyobb biztonság érdekében. Emellett fontos a hidratáció, hiszen a nap kiszárítja a bőrt, ezáltal az elveszett folyadékbevitelt az átlagnál jobban pótolni kell (a napi előírt minimum két liter víz szintjét emeljük a duplájára)! 

4.) Törődj a testeddel!
Ha itt a nyár, és még mindig nem érzed magadat bomba formában, ne keseredj el, még nem késő elkezdeni! Napi fél óra testedzés is látványos eredményhez vezet - és hidd el, mennyivel szebb egy lebarnult test látványa, ha az karban is van tartva! A hajlani/ esti kocogás, a mindennapos úszás, a pilates, a jóga, a torna - mind olyan tevékenységek amelyeket bátran végezhetünk, hiszen a mozgás nem árt, főképpen nem a nyári időszakban. 

5.) Ügyelj a bevitt folyadékmennyiségre!
Nyáron a nagy melegben különösen fontos sokat inni. A napi átlagos két litert nyugodtan emelhetjük akár a duplájára. Ez nem csak azért fontos, hogy ne kapjunk hőgutát, de azért is, mert a nap a bőrt kívülről nagyon szárítja, és belső hidratálással ezt könnyen megelőzhetjük, illetve korrigálhatjuk. A cukros löttyök helyett válasszunk hideg vizet, jeges teát vagy cukormentes limonádét. 

6.) Öltözz nyáriasan!
A nyár az egyik leghangulatosabb évszak. Hiszen mi minden jellemzi? Meleg, napsütés, nyaralás, család, barátok, zene, bulik, pihenés, és a többi. Ami pedig a legfontosabb: a színek! Minél színesebben öltözöl, annál jobb kedved lesz neked is, és a környezetedben lévőknek is - ez pszichológiailag bizonyított.



7.) Csinálj minél több szabadidős programot!
Séta, kirándulás, csillaglesés, sátrazás, éjszakai fürdőzés, kertmozizás, naplemente nézés, kertészkedés, grillezés... Egyedül, a szerelmeddel, a barátaiddal, a családoddal... Annyi mindenkivel és annyi mindenre van lehetőség a nyár, a jobb idő eljövetelével, hogy azt napestig lehetne sorolni. Ez a kis szabadidő pont arra való, hogy pihenjünk - de ez nem jelent egyet a lustálkodással és a három hónapon át tartó otthoni lustálkodással. Ha könnyebb, írjunk listát a nyár minden egyes napjára olyan dolgokról, amelyeket mindenképpen meg szeretnénk csinálni. A kis célok kitűzése és elérése sikerélményhez vezet, ami a belső nyugalmunkat és jókedvünket is növeli. 

8.) Tanulj sokat!
Már nem matekra, fizikára, ilyesmire gondolok - Isten ments! Hanem arra, hogy olyan új, eddig még át nem élt dolgokat tanuljunk és csináljunk meg, ami örömmel tölt el bennünket. Én például elhatároztam, hogy minél többet fogok főzni nyáron, hogy az egyes receptek rögzüljenek a fejemben, így ezzel később sem lesz gondom. Ti is határozzátok el, mi az, amit mindenképpen meg szeretnétek tanulni: evezés, vízi síelés, hajót vezetni, házi naptejet készíteni..? A lehetőségek tárháza végtelen, és - ahogyan mondják - a jó pap is holtig tanul. 

9.) Ha még nincs meg, tedd le a jogsit!
Ha még nem kerítettél rá sort, tedd le a jogsit! Hidd el, nyáron könnyebb dolgod is van, és milyen jó hamar túl lenni rajta akkor, amikor van rá időd? A suli/ egyetem/ munka mellett kín szenvedés lenne... Használd ki a szabadidődet a KRESZ tanulására, a vezetés órák végig vitelére, és a tanév kezdésére - jó esetben - meg is tudod szerezni a jogosítványt. Utána pedig mennyivel könnyebb dolgod lesz! Tömegközlekedés helyett szépen nézhetsz a szüleidre, hogy elkérd a verdát egy körre... 

10.) Szabadság - szerelem?
Ha már nyár, akkor eljöhet a szenvedélyes románcok ideje. Akár rövid-, akár hosszútávú kapcsolat lesz a dologból, egyetlen lehetőséget sem szabad elszalasztanunk! Ki tudja, talán éppen életünk párjával ismerkedünk össze a strandon, séta közben. Mindenesetre, ne ellenkezzünk, ha a Sors éppen az utunkba sodort egy helyes fiút/ lányt, hanem ismerkedjünk meg vele, minél közelebbről! Ha érzed a kölcsönös szimpátiát, kezdeményezz nyugodtan te! És ne feledd, nyár van, add önmagadat és tégy meg bármit, amit szeretnél! 


Ezek lettek volna az én tippjeim nektek. Remélem, a megszokott, bevált dolgok mellett némi újjal is tudtam szolgálni! Egy a lényeg: élvezzétek ki a nyár minden egyes percét, mert az idő siet, főként, ha jól érzed magad! 
Nektek milyen állandó szokásotok van, amit minden nyáron csináltok? Hova mentek nyaralni, ha már tudjátok? Írtatok magatoknak bakancslistát?
Kíváncsi vagyok, mik a terveitek, így kérlek benneteket, írjatok kommentet!

xoxo: Gin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése