Oldalak

2017. szeptember 29., péntek

Gyógynövények nyomában I.

Sziasztok!

Mint az a címből is kiderülhet, ma ismét egy tőlem meglehetősen szokatlan témáról olvashattok, a különböző gyógynövényekről és ezek természetes hatásairól.
Fontosnak tartottam megírni a bejegyzést, hiszen manapság egyre több az emberi kór és nyavalya, a különböző betegség, amelyre az orvos csupán felír valami gyógyszert, aztán az utadra enged. Nos, mivel vannak emberek, akik inkább a természetes, mintsem a mesterséges gyógyulási módszerek hívei - többek között én is közéjük tartozom -, úgy gondolom, őket érdekelhetné jelen bejegyzésem. 
Ha Te is azok közé tartozol, akiknek elege van a gyógyszerek és egyéb mesterséges készítmények használatából, böngészd át a következő cikkemet!

1.) Bodza tea: Ha házilag készítenéd el, fontos, hogy csak a virágát és a gyümölcsét lehet belsőleg fogyasztani, egyéb részei mérgező hatással vannak a szervezetre! Mivel a teában sok ásványi só, természetes olaj és C-vitamin is található, jótékony hatást gyakorolhat a szervezetre.
Ezeken segíthet: megfázás, influenza, láz csillapítása, légutak felszabadítása, belső gyulladások.
Külső használatra: borogatásként remek ellenszere lehet a bőrirritációknak, a narancsbőrnek.
Fontos: 10 napnál tovább tilos a fogyasztása, azután is 5 nap szünet betartása kötelező!

2.) Csalántea: A csalánt tartják a legerősebb vértisztító növénynek, ezért teaként rengeteg panasz orvoslására használják. A teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot - többek között vasat - is tartalmaz.
Ezeken segíthet: méreg eltávolítása a szervezetből, gyomortisztítás, ízületi bántalmak, allergia, bőrbetegségek, menstruációs görcsök enyhítése.
Külső használatra: reumás panaszokat enyhíti, ha az adott testrészt csalánlevéllel bedörzsölik (a bőr kipirul, megduzzad = a bőrszövet sok vért kap, így belülről szüntethetőek meg a gyulladások), illetve a csalántea borogatás remek fájdalomcsillapító, pl. ütéssel járó fájdalmak esetén.
Fontos: A várandósoknak óvatosan kell alkalmazni, mert méhösszehúzódást okozhat! Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása! Napi ajánlott mennyisége maximum 1,5 dl, akár fél évig is fogyasztható folyamatosan, de fontos, hogy a napi mennyiséget nem szabad túllépni!


3.) Cickafarkfű: Ha valamiből, ebből minden egyes lánynak be kellene spájzolnia otthonra! Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között kamazulént is, amely görcsoldó hatással bír, így a leghatásosabb görcs- és fájdalomcsillapító teaként tartják ma számon.
Ezeken segíthet: menstruációs görcsök és vérzés csökkentése, gyulladások csökkentése (hüvely- és méhgyulladás, fogínygyulladás), húgyúti és légzőszervi panaszok enyhítése, migrén és fejfájás megszüntetése, emésztés könnyítése.
Külső használatra: az összemorzsolt, friss cickafark levél a kisebb sebek vérzését azonnal elállítja, nagyobb sebekre borogatásként lehet alkalmazni.
Fontos: Mivel altató hatással bír, célszerű lefekvés előtt fogyasztani, nem pedig napközben! A tea ivása két naponta ajánlott, minden második napon tartsunk vele szünetet.

4.) Citromfű: Fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert, az íze gyógyteához képest igen kellemes. Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatással bír.
Ezeken segíthet: depresszió, alvási zavarok, emésztés javítása, puffadásgátlás, idegfeszültség csökkentése, ajakherpesz gyógyítása, hányás/ hányinger csillapítása, megfázás, influenza (izzasztó hatású).
Külső használatra: a problémás területet bedörzsölve használható sebfertőtlenítésre, övsömörre, daganatra, zúzódásra, reumatikus fájdalom enyhítésére.
Fontos: Napi 1-3 csészével (1 csésze 3g teafüvet tartalmazzon!) korlátlan ideig iható.

5.) Csillagánizs: Hazánkban kevésbé ismert fűszernővény, de Ázsiában előszeretettel alkalmazzák nem csak gasztronómia, de egészségügy terén is. Csersav, cukor és fehérjetartalma igen magas.
Ezeken segíthet: görcsök és reumatikus fájdalmak enyhítése, gyomorerősítő hatású, influenza/ megfázás ellen javasolt (akár megelőzésképpen is!), hiszen immunrendszer erősítő.
Külső használatra: -
Fontos: Étkezésre semmi esetre sem javasolt, mérgező hatással van a szervezetre!

6.) Csipkebogyó: Igazi vitaminbomba, A, B, E, P, K és főleg C vitamin tartalma igen magas. Teán kívül még sok más dologra is használható, többek közt szörp, lekvár, likőr készítésére.
Ezeken segíthet: náthás tünetek enyhítése (annak megelőzése), immunerősítés, stresszoldás, húgyúti bántalmak kezelése, csontok erősödését is elősegíti.
Külső használatra: maga a termés is ehető, és mivel egy kis bogyóban több C vitamin található, mint egy egész citromban, magában is ajánlott a fogyasztása!
Fontos: Hő hatására a C vitamin tartalom elbomlik, így nem szabad leforrázni őket! Hideg vízben 5-6 óra áztatás után (lehetőleg ízesítés nélkül) fogyasztható. Napi egy csésze ajánlott, leginkább lefekvés előtt.

7.) Diólevél: Számtalan jótékony hatással bír, köztudottan vírus- és baktériumölő, illetve manapság kutatások folynak arról, hogy a daganatok kezelésére is pozitív-e a hatása.
Ezeken segíthet: vértisztítás, gyomorerősítés, emésztés elősegítése, bőrproblémák/ ekcéma/ kiütések/ pattanások enyhítése, magas vérnyomás csökkentése, aranyér okozta fájdalom csökkentése.
Külső használatra: borogatás formájában segít a mandula- és szemgyulladások csökkentésében, egyesek hajszínezésre is előszeretettel alkalmazzák.
Fontos: Használata ugyanaz, mint a cickafarkfű esetében:két naponta alkalmazható, minden második nap tartsunk szünetet!

8.) Hársfa: Orvosi célokból a hársfa virágait gyűjtik össze és szárítják ki, jótékony és gyógyító hatása számtalan patikában található gyógyszerét fölülmúlja.
Ezeken segíthet: görcsoldás, nátha okozta tünetek enyhítése, láz csillapítása, köhögés és torokfájás kezelése, mandulagyulladás enyhítése, álmatlanság ellen is fogyasztható.
Külső használatra: egyesek fürdővízzel keverve alkalmazzák (500g szárított virág, 3l forró víz), hiszen segít a reumás panaszok megszüntetésében. Borogatása (15-20 percig alkalmazva) segít a karikás szemek állapotának javításán.
Fontos: Főként este érdemes fogyasztani, hiszen nyugtató, idegcsillapító hatása van.

9.) Kamilla: Sokrétűen alkalmazható, de teát a virágából lehet készíteni. Gyulladáscsökkentő hatása közismert, aki használja, tudja, hogy mennyire hatásos.
Ezeken segíthet: görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító és nyugtató hatású.
Külső használatra: borogatása remekül kezeli a szem-és kötőhártya gyulladást, a gyulladt pattanásokat is enyhíti, illetve öblögetve a szájban lévő aftákat is kezelhetjük vele. A haj szőkítésére is kiválóan alkalmas.
Fontos: Napi 2-3 csészével is fogyasztható. Egyesek szerint minden nap inni inkább káros, mint előnyös, hiszen lehetnek mellékhatásai, de ezzel kapcsolatban állandó viták folynak, hiszen bizonyítani még nem sikerült az ártalmasságát.

10.) Mentatea: Az egyik talán legismertebb gyógynövény, számos jótékony hatással bír. Ma már nem csak a gyógyszeriparban népszerű, de fűszerként is ismert, sőt, kozmetikai termékek összetevőjeként is alkalmazzák.
Ezeken segíthet: görcsoldó (menstruációs görcsök enyhítése), emésztés elősegítése, hányinger csillapítása, epegyulladás csökkentése, légút tisztítása, megfázásos tünetek enyhítése, idegnyugtató és fertőtlenítő hatással is bír.
Külső használatra: külsőleg a sebek gyógyítására, fogak fehérítésére remekül alkalmas.
Fontos: Kisgyermekek a mentol tartalom miatt nem fogyaszthatják!


Remélem, hasznosnak találtátok a cikket, és a jövőben fel tudjátok használni az itt olvasott tudásotokat, ha esetleg bármilyen problémátok támadna az egészségetekkel!
Van esetleg olyan tea, amelyet ezek közül már használtok/ használtatok? Ha igen, mire? Írjátok meg kommentben!
Én például felváltva iszom a cickafarkfű és diófalevél teát, hiszen a problémásabb bőrömön nagyon sokat segít, emellett a menstruációs görcseimet is nagy mértékben enyhítette (jóformán már nem is érzek fájdalmat a kényesebb napokon). Csipkebogyóhoz sajnos csak bizonyos időközönként férek, de ha tehetem, azt is iszom, hiszen nem csak egészséges, de az íze is nagyon finom!
Legyen szép napotok!

xoxo: Gin









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése