Oldalak

2017. június 22., csütörtök

Kritika #5 - Temporary Fix

Sziasztok babák!

Eltelt egy kis idő, de a rendelések sorra jönnek - hála az égnek -, így mindig akad miről írni. A mostani bejegyzésemben a Temporary Fix c. blog kritikáját olvashatjátok, írója pedig nem más, mint Moncsi_Tommo


Kinézet: Előre is elnézést kérek néhány megfogalmazásért, illetve negatív kritikáért, de amint felléptem az oldalra, több dolog is szembetűnt a designnal kapcsolatban, ami miatt megcsóváltam a fejemet. Kezdhetném talán rögtön a fejléccel, hiszen innen indul ki minden probléma, amin szükségszerű lenne változtatni. 
Első körben, maga az egész elrendezés nekem nem stimmel valahogyan. Persze, meg lehetne oldani, hogy bal oldalon Harry teljes egészében szerepeljen rajta, jobb oldalon Selena (és Liam) képkockákba vágva, az ötlet nem rossz. A kivitelezés azonban nem sikerült valami jól, hiszen a képek nagy része homályos, nem megfelelő méretarányú, az átmosások sincsenek tökéletesen eldolgozva, ami egy nem túl előnyös látványt eredményez. Ez persze még nem minden: ha ráviszem a kurzort a fejléc bármely területére, elhalványul, ami engem roppant mód irritálni tud - bár ez már nyilván egyike a személyes hisztijeimnek. Az utolsó dolog, de az egyik legfontosabb talán: Selena Gomez egy tipikus sablon karakter, jóformán minden harmadik blogon megtalálható, mint főszereplő. Ha hirdeted a történetet különböző blogos csoportokban, az emberek szemét rögtön kiszúrja, hogy Selena és Harry a két kulcskarakter, és már ennyiből leszűrik majd azt, hogy a blogod nem tartalmaz semmiféle egyediséget. Lehet, hogy maga a történet jó, izgalmas, de ha a szereplők és a design már első pillanatban az ellenkezőjéről árulkodik, az nem éppen nyerő reklám a számodra. Csak egy javaslat a jövőre nézve, hiszen huszonnégy fejezet után nyilvánvalóan nem lenne célszerű lecserélni az egyik főszereplőt. 
A blog háttere egy alapsablon, mozaikos ismétlődéssel, amely helyett én inkább egy halványabb, egyszínű, lilás árnyalatú képet illesztenék be, hiszen előnyösebben mutatna. Ha már az oldalak fehérek, a betűk feketék, de a címek, modulok lila színt kaptak. A fejléc alatt találhatjuk az oldalakat, név szerint a főoldalt, a szereplők és a fejezetek modult. A szereplőkkel kapcsolatban szeretném javasolni, hogy a jelenlegi mellékszereplőid képeit vedd le, s a Zayn alatti személyeket tedd inkább a további szereplőid alá - csupán azért, mert így rengeteg karaktert láthat az olvasó, de te is tudod, a kevesebb néha több. A fejezetek oldal azonban nagyon igényes, könnyen áttekinthető, minden 5. fejezet után egy-egy gif díszíti az elrendezést. 
A modulsáv legtetején információkat olvashatunk a bloggal kapcsolatban: mikor nyitott, ki csinálta a fejlécet, honnan vannak a design kódok, mennyire hosszúak a fejezetek, stb. Az alábbi mondatodon kicsit megütköztem: "A történet teljes egészében az én fejemből pattant ki!" Ezt elolvasva - talán te is észreveheted, - olyan érzésem támad, mintha nem lenne megfelelően megfogalmazva a mondat. Úgy értem, ezt kissé szebben, "hivatalosabb" stílusban is ki lehet fejezni, mint például: "A történetet szerzői jogok védik." Máris jobb - bár a hangneme hivatalosabb, sokkal komolyabban vehető annál, amit te egyszerűen megfogalmaztál. A trailer közvetlenül az információs szövegek alatt található. Picit rövidebb is lehetett volna talán, s kevesebb információt tehettél volna bele, hiszen a trailer lényege az, hogy tömören elmesélje az alaphelyzetet, illetve függőben lévő kérdéseket hagyjon hátra az olvasó számára. 
A bemutató videó alatt rövid részletet olvashatunk az éppen aktuálisan következő fejezetből. Ötletes, felcsigázza a rendszeres vendégeidet, és arra buzdítja, térjenek vissza újra és újra, hogy kiderülhessen, milyen kontextusban olvashatják vissza az általad írt sorokat. Ezt követi a Cserék modulod, majd a chat. Én ezt a két modult megcserélném egymással, hiszen a chat elsőbbséget élvez, ezen keresztül tudnak veled kommunikálni az olvasók. A Népszerűek a blogon modulodat teljesen feleslegesnek tartom. Csupán foglalja a helyet, ellenben ha valaki el akarja olvasni a történetedet, az el is fogja, nem kell hozzá ez az apró reklámozás. A látogatóid és rendszeres olvasóid száma jól látható, ezekhez nem nyúlnék, ellenben az archívumot szintén kiszedném, hiszen a fejezetek menüpontra kattintva minden bejegyzést meg lehet találni.
Nem tudom, a könyvborító kinek a munkája, de meglehetősen összecsapottnak tűnik: az elmosások szó szerint "nem ismernek határokat", a betűtípus pedig egyáltalán nem illik sem a történet, sem a borító hangulatához és arculatához. A Blogolj! logójának kint létét pedig egyáltalán nem látom indokoltnak. 
Egyszóval; mindent találni a modulsávban, még azt is, aminek nem is lenne ott helye, mert nem tölt be szükségszerű funkciót. Azonban feltűnt, hogy valami hiányzik. Valami nagyon fontos, ez pedig a fülszöveg. Gondolj csak bele! Meglátsz egy könyvet a boltban, tetszik a borítója, ezért elkezded nézegetni. A cím felkelti az érdeklődésedet, ezért megfordítod, hogy elolvasd a hátulján álló rövid tartalmat. Csakhogy nincs ilyen! Ez a helyzet a blogos fülszövegekkel is. Ha nincs egy rövid leírás, mely összefoglalja a történet fontosabb részeit, felkeltve ezzel a leendő olvasó figyelmét, az szinte veszett ügy. És ne felejtsd el, hogy a trailer ezt nem pótolja ki! 
Összességében tehát lenne jó pár dolog, amit korrigálni lehetne (és kellene is!) a blog külsejét illetően, s bár fent már bővebben kifejtettem ezeket, röviden összefoglalnám a végén, ezzel is hangsúlyozva, mennyire szükségszerű az átalakítás: a fejléc (úgy, ahogy van), a szereplők képeinek szanálása, a blog háttere, a modulsáv tisztogatása, a trailer/ borító átdolgozása és fülszöveg írása. Ha minden tanácsomat megfogadod, átgondolod, a problémákon próbálsz javítani, egy sokkal szemrevalóbb és olvasó-barátabb kinézetet tudsz kölcsönözni a Temporary Fix számára. 
2/5

Tartalom: Mivel fülszöveg nincs, nem igazán lehetett találgatni, miről is fog szólni a történet - mert hiába van ott a trailer, az homályosan sejtet ugyan, de nem árul el semmi konkrétat. Ezáltal csakis a prológusra hagyatkozhattam, kíváncsian kezdtem hát bele az olvasásba. 
A sztori szerint Haven egy nem kívánt gyerek, akit az anyja nem sokkal születése után az apukának passzolt le, akivel nagyon sokáig nem is volt jó kapcsolata, ám miután a gyermekkori legjobb barátja, Liam Payne benevez a 2010-es X-Faktorba, és a One Direction egyik tagjaként meglehetős hírnévre tesz szert, a lánynak az apján kívül nem marad más. (Megjegyzem egyébként, érdekes, hogy külön mondatokat írsz arról, mennyi idősek voltak a szülők Haven fogantatásánál, ám a történet első néhány fejezeteiben be sem mutatod az apát, akivel a lány együtt él. Nála lakik, így minden nap látják egymást, mégsem írtál róla jó ideig, amit furcsának tartok, mert ha ő is a főszereplőhöz kapcsolható bármilyen értelemben, érdemes lenne szót ejteni róla.) Haven az idők folyamán összeismerkedik Chrisszel, jelenlegi szerelmével, aki segítségére lesz a cukrászdája megnyitásakor. 
Ennek előkészületeiről az első fejezetben olvashatunk, közvetlen azelőtt, hogy Liam feltűnik a színen. Túl gyors. Rendben, hogy One Direction fanfiction a blogod, de nem muszáj siettetni az eseményeket, mert így nem lesz izgalom, amit az olvasók várhatnak a következő részekre. No, mindegy. A folytatásban kiderül, hogy a banda egy ideig itt marad Los Angelesben. Liam felajánlja a segítségét Havennek, s Harryt is magával viszi másnap, hogy együtt süthessenek tortákat a lánnyal. Liam azonban értesül arról, hogy Cheryl várandós, így hazamegy hozzá, Harry és Haven pedig kettesben maradnak: hamar összhangra lelnek, megkedvelik egymás társaságát, aminek következményeképpen az énekes randira hívja a lányt - ott tudja meg egyébként, hogy Havennek van valakije, de nem válik kínossá a szituáció. 
Időközben Haven a többi taggal és barátnőikkel is összeismerkedik, s Harryvel egyre szorosabb kapcsolatba kerülnek. A fiú még egy kutyát is vesz neki - ez pedig így pár napi ismertség után kissé irreális. Haven vonzódik hozzá, holott barátja van, aki körül azonban egyre több a gebasz. Sok a munkája, összeverve tér haza, titkolózik, ami már kezd sok lenni a lánynak, talán ez vezérli ahhoz őt, hogy Harry társaságában keressen menedéket. Egy "véletlen" folytán lefekszenek egymással, s ez mindkettejük érzelmeit csak jobban a felszínre hozza, de Haven Chrishez is hűséges akar maradni, válaszút elé kerül. Azonban amikor Chris elkezd vele egyre erőszakosabban viselkedni, s döbbenetes titkok derülnek ki róla, egyértelművé válik a lány döntése. 
A Chrisszel közös élete véget ér, a Harryvel közös élete pedig elkezdődik. Bár az elején nem kezdenek el járni egymással, kapcsolatuk csupán a kölcsönös megértésen és a szexen alapul, a fiú érezhetően többet szeretne, de Haven még nem egészen biztos az érzéseiben, hiszen az exe - aki első szerelme is volt - hatalmas űrt hagyott az életében. Harry azonban kitartóan ostromolta őt, romantikus gesztusokkal halmozta el, ami pár hónapon belül megtette a hatását. Járni kezdenek, bár eleinte titokban. Idővel azonban megtudta Perrie, Liam, és bár itt fejeződött be egyenlőre a történeted, biztos vagyok benne, nem sok kell ahhoz, hogy teljes nyilvánosságra hozzák a dolgot.
Bár a sztori eleinte kicsit sablonosan indult, több klisé és irreális esemény is volt benne, a vége felé valamivel érdekesebbé, egyedibbé vált, bár nehéz dolgod volt, hiszen manapság nagyon nehéz jó One Direction fanfictiont írni. Rengetegen szőnek különböző love storykat a bandatagokról, amelyek nagy része szinte ugyanarról szól, így manapság már nehéz bármiféle egyediséget vinni beléjük - először a te blogodról is ezt gondoltam, ám, ahogyan az imént is említettem, a huszadik fejezet környékén kezdett megváltozni a véleményem. 
Ügyelsz arra, hogy a történet valósághű maradjon, így beleírtad, hogy a banda szünetre megy, Zayn és Perrie eljegyzését, Gigit, valamint Cheryl teherbe esését. Preferálom az olyan 1D fanfic blogokat, ahol a sztori tartalmaz némi átfedést a valósággal, hiszen azzal is sokkal emberközelibbé, "hétköznapibbá" válik az egész. Nem az a tipikus "megismerem az egyik One Direction tagot, aki rosszfiú, de értem megváltozik, ám szakítunk, később viszont kiderül, hogy terhes vagyok tőle" forgatókönyv, ami a csapból is folyik. Látom, hogy te próbálod mindezt elkerülni, amit nagyra értékelek, és mindenképpen a pozitívumok közé sorolnám.
Ahogyan azt is, hogy a szexjeleneteket, egészen élethűen írod le, bár nyilván e téren is van még mit fejlődni, de lényegesen jobbak, mint a 1D blogok 80%-a. Szintén jó dolognak tartom, hogy a részeket 1000-2000 szó között helyezed el, hiszen így nem túl rövidek, de nem is olyan hosszúak, hogy az olvasó megunja a felénél a sorok böngészését. Amit még észrevettem, hogy sok apró történetszálat szősz bele az alapsztoriba, melyek megoldását sokáig húzod, rengeteg megválaszolatlan kérdést hagysz magad után, mint például Zayn és Perrie ügye, Chris további szerepe, vagy Harry személyiségének változása. Úgy gondolom, ötletes ezeket a szálakat is végigvezetni, hiszen több okot adsz az olvasóknak az érdeklődésre. 
Negatívumokhoz sorolnám a sztori kapcsán a néha felbukkanó irreális történéseket, mint azt, hogy Harry egy kutyát ajándékozott pár nap ismertség után Havennek, illetve, hogy Chris simán kisétált a lány életéből, annak ellenére, hogy tudja, mindent hallott a piszkos ügyeiről. Ez egy való életben nem történik így - sajnos. A sztori elején pedig túlságosan elsietted az eseményeket: Liam nagyon hamar tér vissza, pedig sorokkal előtte olvashattunk csak arról, mi történt Haven múltjában. A fülszöveg hiányát pedig ismét (!) megemlítenék, úgy gondolom, mielőbb pótolnod kellene, hiszen nagyon fontos az első benyomás, blogok esetében különösen is. Összességében tehát van mit fejlődnöd - de kinek nincs? Látom a változást minden fejezet előrehaladtával, aminek őszintén örülök. Nem tudom, hány részes lesz a történet, de remélem, nem esel abba a hiába, hogy sablonná alakítod.
3/5

Szereplők: Itt mondhatjuk, nehéz dolgom lesz, hiszen több szereplő is van, akik főbb karakterként jellemezhetők. Mégis megpróbálom dióhéjban leírni azoknak a nevét, akik fontosabb (és elengedhetetlen) szerepet játszanak az események lefolyásában.
Ott van rögtön Haven, akinek múltját, életét első kézből ismerhetjük meg. Elsőre nem tűnt túl szimpatikus karakternek - nekem legalábbis -, hiszen ő maga mondta, hogy mindenkit megbántott, akinek tudott, fájdalmat okozott, ez pedig, valljuk be, nem a legjobb kezdés. Idővel azonban azt is megtudjuk, a régi énjét eltemette magában, azóta megváltozott, legalábbis minden erejével ezen van, amit pozitív jellemfejlődésnek is vehetünk. Haven alapvetően egy kedves, nagylelkű lány, aki másokat sokkal előbbre valónak érez saját magánál. Bizonyára ez lehetett az oka, hogy Chris csúnyán ki tudta használni. Bár ő jó emberismerőnek vallja magát, a fiúban mégis csalódnia kellett, így ez igencsak elbizonytalanította. Haven egy határozott, magát keménynek és erősnek mutató hölgy, ám időnként összecsapnak a feje felett a hullámok, s ha nem lennének barátai, bizonyára besokallna egy idő után. Negatív tulajdonsága a keményfejűsége és az olykor meggondolatlansága, amely miatt gyakran követ el hibákat, melyeket nem kellene.
Liam, aki a lány legjobb barátja, rögtön az első részben tűnik fel újra, sok évnyi távollét után. Bár örülnek egymásnak, Haven még mindig nem tudja elfelejteni,hogy a srác csak úgy lelépett, nem is írt, nem is hívta őt, és ezt egyszer hirtelen felindulásból meg is mondja neki. Liam pedig érzékeny srác, magára veszi, de azért, mert bűntudata van az eset miatt. Ahogyan az ember a való életben is elképzelné, Liamet úgy jeleníted meg a történetedben, mint egy mindenre elszánt barát, akire bármikor lehet számítani: megvédi Havent, amitől/ akitől csak tudja, félti, s amikor csak szüksége van rá, a lány segítségére siet. Aranyszívű, nagylelkű fiú, akinek csupán akkor látjuk a másik arcát, amikor kiderül Harry és Haven kapcsolata, de hirtelen felindult viselkedése is csak annak tudható be, hogy félti a lányt.
Harry pedig csak simán Harry. Nyilván elég lenne ennyit is írni róla, de természetesen részletesebben is kifejtem róla a véleményemet. Ahogy a fandom nagy része gondolja, úgy jeleníted meg a történetben a fiú személyiségét: egy szemtelen csábító, aki rengeteg lányt levett már a lábáról. Nem reked meg a kapcsolatoknál, inkább jellemzőek rá az egyéjszakás kalandok. Ám amikor megismeri Havent, ez megváltozik,  Felszínre kerül az igazi, sokkal szerethetőbb énje, aki törődő, odaadó, önzetlen és érzelmes. Totálisan beleszeret a lányba, s ezután már csak az érdekli, hogy komoly kapcsolatban lehessen vele. Életében először szerelmes, mondhatjuk így is. Úgy gondolom, Harry az a tag, aki minden rajongónak szimpatikus, akit mindenki kedvel (mert hát lehet őt nem szeretni?), éppen ezért jó, ám kicsit sablonos választás volt őt megtenni az egyik főszereplőnek.
Az utolsó személy, akit megemlítenék, Chris, Haven első szerelme, később exe. Eleinte aranyosnak, szinte már tökéletesnek tűnik az olvasók szemében is, hiszen Haven oldaláról ismerhetjük meg őt, aki szinte bálványozza, annyira szereti. Később azonban elhidegülnek egymástól, Chris titkolózni kezd előtte, majd erőszakoskodik, legvégül pedig kiderül, mennyire félreismerte őt mindenki. Óriási veszélyt jelentett és jelent most is a lányra. Bár nem tudom, lesz e még szerepe a sztoriban, fel fog bukkanni esetleg a későbbiekben, én szívesen látnám őt, mint negatív karaktert, aki megpróbál keresztbe tenni Havennek. Mert hát az élet nem habos torta. Egyszóval ellenszenves, ám szükséges karakter a történetben, aki sok kirobbanó galiba forrása lehet még. 
Azt vettem észre olvasás során, hogy a fent említett szereplők személyiségét igen jól kidolgoztad. Kíváncsi lennék arra, a többi karaktert hogyan adnád vissza (Zayn, Louis, Niall, stb.), hiszen, ha még csak nem is főszereplők, mindenképpen befolyással bírhatnak a történetre, annak kimenetelére és eseményeire. Amit viszont szeretnék megjegyezni: Harry külső leírásán kívül senki mást nem jellemeztél ilyen alapos részletességgel. Az rendben van, hogy a szereplőknél, illetve közvetlenül a bejegyzések elején is kiteszel képeket az adott karakterekről, ettől még nincs megoldva a személyleírásuk. Képzeld el, hogy könyvet írsz, ahol nincsenek képek, nincsenek rajzok. Az olvasónk így el kell képzelnie a többi szereplőt is, nem igaz? Mindig lebegjen az a szemed előtt, hogy a képek nem helyettesítenek egy hiteles és pontos külső jellemzést. Ez is része egy jó történetnek. 
4/5

Helyesírás, fogalmazás: Amennyire örültem a történeted olvasása közben, hogy nem ígérkezik sablonnak, igyekszel elkerülni benne a kliséket, annyira letört voltam, amikor szembesültem a sok-sok helyesírási, elgépelési hibával, főként a sztori első néhány fejezetében. Őszintén szólva, picit csalódtam, mert jobbra számítottam tőled, de mielőtt megijednél, nem olyan vészesen rossz a helyzet, amennyire én túldramatizálom. 
Kezdeném rögtön azzal, hogy olykor túlságosan sok a felesleges információ a szövegben, aminek az égvilágon semmi - de tényleg semmi - jelentősége nincsen. Ilyenek például az alábbi mondatok, melyek a prológusból és az első részből származnak:
Azt, hiszem, huszonegy volt akkor. - Jelezném, hogy itt arról írsz, hány éves volt Haven apja, amikor a lány fogant. Ez olyan információ, ami nem játszik semmilyen fontos szerepet a történetben. A másik:
Rohadt édes volt, de egyben szexi is! - Oké, köszönjük, hogy megosztottad velünk, de ez így magában nem nyer sok értelmet.
A felesleges információk kategórián kívül sok olyan mondatodat olvastam még, amelyben a szavak sorrendje nem volt megfelelően írva, illetve plusz, feleslegesnek tűnő karakterek is bele voltak építve. Ilyenek például:
Próbált ő valahogyan viszonyulni hozzám. - Az "ő" jelen esetben szükségtelen.
Nem tudom, hogy laksz! - Ez így furcsa. Nem tudom, eredetileg mit akartál írni: Nem tudom, hol laksz, vagy Nem tudom, hogy hol laksz? 
A vesszőhibák szintén felbukkantak néhol a sorok között, ám ezekkel nyilván mindenki küszködik:
...akár a földig tiporni, szándékosan és... - Ebben az esetben nincs szükség vesszőre.
Miután kiszálltam a törülközőt... - Az ige után ennél a mondatban vesszőt kell tenni.
Ezeken kívül több helyen láttam, hogy bizonyos szavakat külön írsz, holott egybe kellene (mert ha az igekötő az ige előtt áll, a szó egybeírandó), ilyen például: meg volt - megvolt.
Volt néhány furcsa mondatod, ahol kissé furcsa szavakat használtál, jobban mondva, olyanokat, amelyek nem igazán illettek a szövegkörnyezethez, lásd:
Arcára nagy mosoly kerekedett. - A kerekedett helyett célszerű lenne az "ült ki" kifejezést használni.
...az én érzékszervemet. - Ez az érzékszerv kissé túl erőltetett. Ha el akarod kerülni az ajkak szóval a szóismétlést, akkor csak simán írd azt, hogy az enyémet.
Sok elírással is találkoztam olvasás során (porfólió - portfólió, anyó sülésen - anyósülésen). Ezt úgy tudod elkerülni, hogy többször, lassan végigböngészed saját bejegyzésedet a közzététel előtt, vagy felfogadsz magad mellé egy bétát, akinek tulajdonképpen az ellenőrzés a dolga.
A szóismétlés már nem volt olyan gyakori, de bőven akadt olyankor egy-egy mondaton vagy bekezdésen belül. Főként a kötőszavakkal (meg, és, stb) gyűlt meg a bajod, de előfordult, hogy a volt szót is sűrűbben használtad a kelleténél. 
Nos, miután így összegyűjtöttem és részleteztem az írásod negatív oldalát és hibáit, áttérnék a pozitívumokra. Szerencsére ebből is viszonylag sok volt: egyrészt, bár ezt már fentebb említettem is, néhány szexjelenetet elég részletesen, élethűen sikerült leírnod, nem olyan összecsapottan és mesébe illően, ahogyan a One Direction blogok általában tálalják. A stílusoddal kapcsolatban némi változást észleltem: míg régen akarva-akaratlanul, megpróbáltad mások stílusát és írásmódját átvenni, mára elkezdtél valamivel egyedibben írni. Noha még mindig látni egy-egy vonást mások jellemzőiből, ez - akár a helyesírásod - fokozatosan javul a napok, hetek elteltével.
Nem csak ezekért vagy megdicsérve, hiszen - ami számomra a legpozitívabb észrevétel volt - rengeteget fejlődtél az idők során. Olvastam már korábbi blogodat, kritikát is írtam róla a Skyscraper Blogdesignon, és ha jól emlékszem, akkor annyira nem voltam megelégedve a helyesírással és a fogalmazásmódoddal. Ez azonban sokat javult azóta, aminek őszintén örülök, és remélem, ha visszanézek hetek/ hónapok múlva, még elégedettebb leszek azzal, amit látok.
3/5

Összesen: 12/20
Remélem, nem bántódtál meg az őszinte kritikámat olvasva, de minden hátsó szándék nélkül, csak segíteni szeretnélek a munkámmal, azzal, hogy tanácsokat adok neked, mikre figyelj oda a jövőben.
Sok sikert kívánok a blog vezetéséhez! Biztosra veheted, hogy amint időm engedi, még vissza-visszalátogatok az oldaladra!

xoxo: Gin




























2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm ezt az alapos kritikádat! ❤
    Amint időm engedi és (visszahozzák a gépem) próbálok korrigálni a fennt leírt dolgokon.
    Valamint remélem, hogy a továbbiakban fordulhatok hozzád tanácsért! ❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Moncsi! :)

      Nagyon szívesen, nekem szolgált örömömre megírni ezt a kritikát, az pedig különösen boldoggá tesz, hogy a hasznodra is válik.
      Természetesen segítek a továbbiakban is, amiben tudok!

      Fordulj hozzám bátran!
      xoxo: Gin

      Törlés