Oldalak

2018. január 13., szombat

Hogy tisztítsunk ezüst ékszert?

Sziasztok! 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én évek óta ezüst fülbevalót hordok - még éjszakára sem szoktam kivenni. Gyakorlatilag mióta baba koromban kilyukasztották a fülemet, mindig volt benne valami állandó ékszer, és mivel az a fajta vagyok, aki képtelen megválni a régi, szeretett dolgaitól, megtartottam őket annak ellenére, hogy ezüst létükre elkezdtek koszolódni és befeketedni.
Sokáig törtem a fejemet, mit lehetne velük csinálni, mert kidobni és helyettük újat venni semmiképpen sem szerettem volna. Maradt hát a kérdés: hogyan tisztítsam meg az ezüst fülbevalóimat, hogy újra olyan fényesen ragyogóak legyenek, mint korábban?
Ez ihlette meg a mai bejegyzést, mely remélem, nektek is hasznotokra válik majd!

Két módszert is hoztam nektek, amit otthon bárki elvégezhet, bár ezek közül csak az egyiket próbáltam ki, de a végeredményt látva meg voltam vele elégedve.
  1. Fogkrémmel való tisztítás: Az interneten sok olyan cikket láttam, ahol az ezüst ékszereket egy régi fogkefe és egy fehér fogkrém segítségével tisztítják meg. Az eljárás egyszerű: csak nyomj a tubusból egy keveset a fogkefére, és ugyanúgy, mintha fogat mosnál, tisztítsd meg az ékszert! Bár én ezt a módszert nem próbáltam ki, eddig mindenkitől azt olvastam, hogy hatásos, így jó lesz észben tartani a következő években.
  2. Szódabikarbónával és sóval való tisztítás: No, ez volt az a módszer, amelyik még gyakrabban szembe jött velem a böngészés során, ezért úgy gondoltam, mindenképpen kipróbálom. A folyamatot le is fotóztam nektek, a bejegyzés végén láthattok mindent lépésről-lépésre: szükségünk van egy kis tálkára, egy darab alufóliára, szódabikarbónára, sóra és forró vízre. A tálka alján elhelyezzük az alufólia darabot, rátesszük a tisztítani kívánt ékszert/ékszereket, majd egy-egy púpos kávéskanál sót és szódabikarbónát rakunk rá, ezután felöntjük annyi forróvízzel, hogy megfelelően ellepje. Az anyagok rögtön dolgozni kezdenek, a szódabikarbóna felpezseg, és már látni lehet, hogy az apró koszfoltok elkezdenek úszni a víz felszínén. Nekem 100%-ig bevált, remélem, hogy amennyiben kipróbáljátok, nektekis hasznotokra fog válni!
Íme az ígért képsor: 

Szerintem elég látványos az előtte-utána kép! ;)
További jó böngészést mindenkinek!
xoxo: Gin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése