Oldalak

2017. szeptember 16., szombat

5+1 tipp a tanuláshoz

Sziasztok!

Ha már szeptember, és elkezdődött az iskola/ egyetem, úgy gondolom, ideje aktuális témákról beszélnünk. Ezúttal tanulással kapcsolatos tippeket, tanácsokat hoztam nektek (nyugi, nem olyasmiről lesz szó a bejegyzésben, hogy használj szövegkiemelőt, mert attól hatékonyabb a tanulás!), amely még középiskolába járóknak is éppúgy jól jöhet, mint a frissen kezdett egyetemistáknak, főiskolásoknak. 

1. Oszd be az idődet! 
Tudom, tudom, nagyon alap dolognak hangzik, de sokan nem veszik figyelembe, mennyire is hasznos előre eltervezni az időnket. Ha látod, hogy az adott napon meddig vagy suliban, kiszámíthatod, mennyi idő hazaérned, és mikor tudod elkezdeni a tanulást úgy, hogy időnként egy kis szünetet is be tudj iktatni magadnak. Természetesen nehezebb a helyzet, ha edzésre/ próbára, sulin kívüli programokra jársz, de a helyzet így sem lehetetlen. Amit pedig még kihasználhatsz, amennyiben rendelkezésedre áll: a lyukasóra. Persze gimiben még élvezzük, hogy valami miatt nem tud órát tartani nekünk a tanár, és baromi jól elvagyunk az osztálytársainkkal, az egyetemisták nagy része ilyenkor a könyvtárban ül és jegyzeteket olvas. Te is próbáld hasznosan tölteni azt az egy/ néhány szabad órát, hogy otthon kevesebbet kelljen tanulással foglalkoznod!

2. Tanulás előtt ne tömd tele magadat!
Ha az a fajta vagy, aki suli után rögtön hazamegy, bekajál egy adagot a finom házi kosztból, és leül tanulni, ideje változtatni! Köztudott, hogy ha nehéz étellel van tele a gyomrunk, nem tudunk olyan mértékben koncentrálni az adott feladatunkra, ahogyan kellene. Éppen ezért az ebédet halaszd későbbre, helyette falj valami könnyűt (joghurt, gyümölcs, szőlőcukor, csokoládé)! A cukor élénkítő hatása jobban fog ösztönözni arra, hogy odafigyelj a házi megírására, a könyvek olvasására. Mindenképpen próbáld ki!


3. Ne foglalkozz mással!
A legegyértelműbb, ám mégis legnehezebben betartható pont. Ha nem nagyon sikerül rávenni magunkat a tanulásra, természetesen a figyelmünk azonnal elkalandozhat akár a telefonunk, a tévé távirányítója vagy más érdekes dolgok irányába. Fontos, hogyha nagyon nem tudunk mit kezdeni magunkkal, sétáljunk egy keveset a kertben, az utcán, és közben írjuk meg Messengeren a barátainknak, hogy tanulni megyünk! Ekkor senki nem fog zavarni, így indok sem lesz arra, hogy állandóan a mobilunkkal kelljen szemezni. Gondoljunk arra, ha minél előbb elkezdjük a tanulást, annál hamarabb tudunk pihenni és szórakozni! Munka után édes a pihenés, tartja a mondás. 

4. Tarts szünetet!
Fél óránként célszerű egy rövidke, néhány perces szünetet tartani. Ezalatt az agyad kicsit kikapcsol, és neked sem kell a könyv fölött görnyedni még órák hosszat. Ajánlott ilyenkor felállni, mozogni, sétálni egy keveset, hogy felpezsdüljön a vérkeringés. Ha úgy gondoljuk, nagyon nem fog az agyunk, vegyünk egy frissítő zuhanyt, esetleg mossuk meg az arcunkat! Garantáltan felébredsz tőle, és a koncentrációs képességed újra megfelelően fog működni. 

5. Teremts kényelmességet!
No, itt nem arra gondolok, hogy a puha ágyban, párnák között felolvastatod valakivel a leckét! Mindenképpen ajánlott íróasztalnál tanulni, mert úgy a testünk egyáltalán nem, illetve, kevésbé fog fáradékonyságot érezni, mintha a padlón/ ágyban feküdnénk a füzetünkkel. A kényelmességre visszatérve, használj olyan dolgokat a környezetedben, amelyeket szeretsz, és úgy gondolod, jobban rá tudnak venni téged a tanulásra (hangulatvilágítás, füstölő, illatos gyertya)! 

5+1. A Piramis-módszer:
Nem tudom, ki hallott már róla, de hatékony módszer (én is kipróbáltam, nekem bevált!). A megtanulandó anyagot átfutva először a kulcsszavakat emeld ki! Más színnel ezek definícióját, és miközben mindezt átírod egy "összefoglaló" füzetbe, próbáld is megjegyezni! A következő lépésben jegyzeteld ki a kulcsszavakhoz tartozó fontosabb információkat, és az egészet olvasd el négyszer-ötször, szépen lassan! Ezalatt remekül rögzül a fejedben minden fontos tudnivaló, és amikor a tankönyvben ehhez kapcsolódó fejezetet olvasod el teljes egészében, aligha tudnak neked újat mutatni! 



Ezek lettek volna a tanulással kapcsolatos tippjeim! Remélem, hasznosnak találtátok, és tudtam velük segíteni egy kicsit akár a jelenre, akár a jövőre nézve!
Ti milyen módszereket alkalmaztok a hatékony tanulás érdekében? Osszátok meg velem és másokkal is kommentben!

xoxo: Gin


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése