Oldalak

2017. július 25., kedd

6+1 tipp a menstruáció kezelésére

Sziasztok!

Újfent egy, a saját egészségünkkel kapcsolatos cikket szerettem volna megosztani veletek, amely talán még a javatokra is válhat - ha újat tanultok belőle. A menstruációról lesz szó, amely minden nő életében érzékeny pont, hiszen valljuk be: semmi jó nincs benne! Kivéve, ha aggódsz amiatt, hogy késik, aztán megjön, és te még sosem örültél neki annyira... 
Az állandó hasgörcsök, a derékfájás, az étvágytalanság vagy éppen a felfokozott étvágy, a sok-sok gyulladt pattanás... nem hangzanak valami jól. A közhiedelem szerint a legjobb ilyenkor ha kerüljük a csokit és gyógyszert szedünk, ami csillapítja a fájdalmat. 
Ennél azonban többet is tehetünk, ráadásul úgy, hogy természetes módszereket alkalmazunk a "pár véres nap" átvészeléséhez. Saját tapasztalatomat osztom most meg veletek, és bízom benne, nektek is segíteni fog. Ha kipróbáljátok, ártani biztosan nem árt, úgyhogy nincs veszítenivalótok!

1. No cukor, no nasi:
Bár ezzel nem mondok újat, mégis fontos tisztázni, hogy az érzékeny időszak alatt a saját érdekünkben kerülni kell a cukrot, tehát az édesség valamennyi formáját, főként a csokoládét, ami ilyenkor a nők legártalmasabb ellensége. A csokitól (csipsztől, sok cukros és mesterséges ételtől) alapból sokkal több pattanás jelenik meg az arcunkon, menstruáció alatt ez szinte a duplájára fokozódik, így célszerű ilyenkor abbahagyni a nassolást, nehogy jobban rontsunk az egyébként sem rózsás helyzeten.


2. Felejtsd el a koffeint!
Bár már nem kávézom, régebben volt rá példa. Azóta azonban rájöttem, hogy több szempontból is előnyös felhagyni a koffeines italokkal (kávé, energiaital). A menstruáció tekintetében azért célszerű abbahagyni a kávézást, mert a koffein alapjáraton lassítja a véráramlást, ezáltal növelheti a már így is kellemetlen alhasi görcsöket. Ráadásul nem egészséges, de ez már más téma.

3. Hidratálj!
Menstruáció alatt különösen fontos a szervezetünkbe vitt megfelelő folyadék mennyisége. Az átlagos napi 2 liter mennyiségét próbáljuk növelni a hidratáció megtartása érdekében. Leginkább a víz vagy a tea ajánlott, hiszen az üdítők nagy mennyiségben tartalmazhatnak cukrot, annak ártalmasságát pedig az első pontban már kifejtettem. A szűkös egy hét alatt próbáljuk kerülni a sok sót és az alkoholt, mert ezek dehidratálják a szervezetet, ezáltal a hasi görcsöket is felerősíthetik!

4. A kamilla csodákat tehet:
A kamilla tea köztudottan gyulladáscsökkentő hatással bír, azonban vannak, akik nem rajonganak az ízéért. Más teafűvel összekeverni nem érdemes, mert úgy nem fejti ki 100%-osan a hatását. Így akkor mi marad? Vigyük fel az arcunkra! Viccen kívül, ha menstruáció kezdete előtt pár nappal (és alatta is), körülbelül két-három naponta megtisztítjuk kamillás vízzel az arcunkat, segíteni fog átvészelni a bőrünknek ezt a néhány kellemetlen napot. A gyulladásnak induló pattanások kétszer is meggondolják majd, hogy megmutassák e magukat!

5. Gyógyszer helyett gyógyteák:
Két gyógytea nevét osztom meg veletek, melyek nekem több szempontból is segítenek a menstruációs időszak alatt: a diófalevél és a cickafarkfű. Bizonyára hallhattatok róluk, de ha nem, elárulom nektek, miért jó! Nem csupán természetes módon csillapítják a hasgörcsöket, de ha naponta, felváltva isszátok (hétfőn: diófalevél, kedden: cickafarkfű, szerdán: diófalevél, stb...) őket, akkor a nagy gyulladt pattanások elmaradnak, legfeljebb 1-2 elviselhető, aprócska patti jelenik meg az arcotokon. Nekem a kozmetikusom javasolta, és bevált! Ha kipróbáljátok, nem lesz szükségetek többé a felesleges gyógyszer bevitelre!

6. A meleg, mint gyógyír:
Bár hála az égnek nekem sosem voltak olyan fájdalmas görcseim, hogy használnom kellett volna melegvizes palackot, egy barátnőm mesélte, hogy neki csak az segített átvészelni a kényes napokat. Tudniillik, a meleg minden formában jótékony hatással van a görcsökre (napozás, elektromos melegítőpárna, melegvizes palack, derékmelegítő, forró fürdő) - serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat, ezért hatékonyan képes megszüntetni a hasi fájdalmakat. 

6+1. Legvégül pedig: mozogj!
Ha az a típusú lány vagy, akinek a menstruáció alatt kétszer olyan fájdalmas alhasi görcsökkel kell megbirkóznia, mint egy átlagos nőnek, akkor a teán kívül még egy tippet adhatok: mozogj! Napi fél óra kellemes mozgás köztudottan csökkenti a görcsöket, ráadásul az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki azáltal, hogy gyorsítja a vérkeringést. A jóga, a pilates, a nyújtás, vagy csak szimplán a séta mind olyan gyakorlat, ami ilyenkor könnyen elvégezhető, nem erőltetjük meg magunkat, mégis többet segítenek, mint egy Cataflam. 

Ezek lettek volna az én tippjeim nektek. Nekem beváltak, legalább három hónapja figyelek arra, hogy minden fenti szempontot betartsak, és teljesen őszintén mondom, hogy azóta nem volt hasgörcsöm, a kozmetikusom pedig elképedten dicsérte meg a bőröm állapotát, amely a természetes teáknak köszönhetően magasan javuló tendenciát mutat. Őszintén remélem, nektek is segíteni fog!

xoxo: Gin

2 megjegyzés:

  1. Drága Gin!

    Szerencsére én a szerencsésebbek közé tartozom, alig 2-3 nap a mesim időszaka. Eddig gondtalanul, alhasi fájdalmak nélkül átvészeltem ezt a pár napot, nem sokkal ezelőtt kezdett viszont elég rossz lenni. Anyum szintén a sok ivást, főleg vizet javasolta, ami a tanácsa szerint segít átmosni a szervezetet, így akár kevesebb napig lesz meg. Nekem bevált! Mikor viszont rettentően fáj, alig bírok megmozdulni. A fentebb említett gyógyteák viszont ebben nekem is segítettek. :) A többit a legközelebbi piros napon mindenképp kipróbálom!

    Köszi minden lány nevében a hasznos tippeket:
    Barby

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barby! :)

      Örülök a hozzászólásodnak!
      Tényleg viszonylag szerencsésnek mondhatod magadat, én régen volt, hogy azért nem mentem be iskolába, mert fel sem bírtam kelni az ágyból... De nyavalygás helyett kipróbáltam a fenti trükköket és rengeteget segítettek! :)
      Majd írj, hogyan vált be nálad a többi tipp!

      Puszillak: Gin

      Törlés