Oldalak

2017. június 26., hétfő

Ezeket NE fogyaszd nyáron!

Sziasztok!

A mai bejegyzésemben egy úgymond "egészséges táplálkozással" kapcsolatos témáról olvashattok. Összegyűjtöttem nektek öt olyan ételt és italt, amelynek fogyasztását nyáron célszerű kerülni. Mondom is, hogy miért!

1.) Tea és kávé:
A tea és a kávé köztudottan vízhajtó hatással bírnak, így minél többet iszol belőlük, annál többet kell a mosdóba járkálnod. A nyári hónapokban a fokozott meleg miatt szükséges az átlagnál többet inni, hiszen pótolni kell az izzadás által elveszített folyadékot. A tea vagy kávé által a test még több folyadékot veszít, emellett értékesebb ásványi anyagoktól, sóktól is megszabadulhat, így igyekezzünk elkerülni ezeket a három hónap alatt. Helyette igyunk sok-sok vizet, az a legegészségesebb folyadék az emberi szervezet számára!


2.) Citrusfélék: 
Ugyan a nagyobb szupermarketek, hipermarketek szinte mindig árulnak narancsot, citromot, egyéb citrusféléket, helyette válassz inkább valamilyen idénygyümölcsöt. Hiszen a citrusfélék növekedéséhez, fejlődéséhez hideg időjárás szükséges, akkor lesznek igazán finomak és lédúsak. Amit azonban nyáron kifoghat az ember, vékony héjúak, szottyadt húsúak, s gyakorlatilag semmi ízük nincsen. Esetleg arra jók, hogy a limonádénkat díszítsük velük.


3.) Marhahús:
Husi, hamburger, nyár, kertiparti. Tökéletesnek hangzik, nem igaz? Pedig sokan nem tudják, hogy a sok fehérjét és zsírt tartalmazó ételek - mint a marhahús is, - emésztés közben emelik a test hőtartalmát, ráadásképpen sokkal lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, így a testnek több energia kell, hogy feldolgozza őket. Ez a nagy igénybevétel pedig semmilyen szempontból nem tesz jót nyáron az ember szervezetének. 

4.) Édesburgonya:
Az édesburgonyát alapvetően ősszel aratják, s tavaszig folyamatosan termelik, ez idő tájt lehet élvezni kellemes és különleges ízét. Ergo, nyáron nem az igazi. Így ha június, július, vagy augusztusi hónapokban bukkansz rá, leegyszerűsíthető, hogy import áruról van szó. Az édesburgonyát nyáron általában Kínából hozatják, így feltételezhető, hogy a nagy távolság alatt sok mindennel "kezelték" őket, hogy jól nézzenek ki, mire ideérnek Magyarországra. De hát kinek van szüksége génkezelt élelmiszerre? 

5.) Zabkása:
Bár alapvetően a zabkása tartalmas, ízletes reggeli a mindennapokban, nyáron mégis célszerű kerülni, hiszen meglehetősen szénhidrát-dús. A zabkását tartalmazó hozzávalók (barna rizs, teljes kiőrlésű gabonák) úgy működnek, mint a magas proteintartalmú ételek: lassabban, nehezebben lehet őket megemészteni, tehát a feldolgozásukhoz extra munka szükséges. A folyamat igénybe veszi a szervezetet, emeli a testhőt, így a nagy melegben még inkább kifulladunk, leizzadunk. Éppen ezért a reggelt jobb nyaranta turmixszal, smoothie-val kezdeni. Az utóbbiakhoz például ITT találsz recepteket. 

Remélem, hasznosnak találtátok a cikket! Én például, mióta a fenti italokat/ ételeket kiiktattam az étrendemből, nem érzem úgy, hogy elpunnyadnék, hogy túl melegem lenne, hogy sokat izzadnék. Saját bőrön tapasztaltam, és jól bevált.
Ti is ki fogjátok próbálni? Mi az, ami nektek segít a nagy melegben csökkenteni a testhőmérsékleteteket? Van jól bevált módszeretek a kánikula ellen?

Írjátok meg kommentben!

xoxo: Gin




















9 megjegyzés:

  1. Szia! :) Köszi a tippeket, mindenképpen kipróbálom majd! Nehéz lesz, mert brutális kávéfüggő vagyok, de legalább megvan a kihívás, amit teljesítenem kell. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Nagyon szívesen, örülök, ha segíthettem velük.
      Na igen, én meg napi szinten teát iszom, úgyhogy nekem is nagyon nehéz volt lemondani róla erre a kis időre. Ha neked a kávé, nem lehet, hogy csak a koffein miatt kedveled annyira? Mert akkor kipróbálhatnál természetes koffeinből készült energiaitalt helyette.

      Szép nyarat! Gin

      Törlés
    2. Én reggel megiszok egy csésze kávét, vacsorához pedig egy pohár teát. Egyébként vizet, vagy gyümölcslét iszom. Szerintem egy csésze kávé/tea még belefér.
      Sőt, azért szerintem, ha mértékkel esszük a húsokat, vagy bármi mást is, és eleget iszunk mellé, akkor nem lesz semmi gond.

      Én egyébként a cukros üdítőket (kóla és társai) is tiltólistára tenném. Bár egy-egy pohár szerintem még nem árt, de a mértéktelen fogyasztás igen. Mindig az arany középutat kell keresni. :)

      Törlés
    3. Természetesen, belefér egy-egy pohár, de aki rendszeresen iszik, napi többször, és úgy hagy fel vele, érezni fogja a különbséget.
      A húsfogyasztással kapcsolatban, az elegendő folyadék talán segít, de az emésztés így is, úgy is nehezebb olyankor a zsírok miatt, ami miatt ezerrel dolgozik a szervezet.
      A cukros üdítőket azért nem írtam bele, mert az alapjáraton egészségtelen nagy mennyiségben, nem csak nyáron. :)

      Köszönöm a hozzászólást!

      Törlés
  2. Volt amit tudtam, de akadt olyan is, ami meglepetésként ért.
    Nagy húspárti vagyok (ha tehetném, húst ennék hússal...), de azért igyekszem kerülni a marhát. :)

    Én egyébként még azt is hallottam, hogy célszerű meleget inni, mert azzal rákényszerítjük a szervezetünket, hogy intenzívebben "hűtsön" bennünket, így elviselhetőbb lesz a nyári hőség... de nálam nem igazán vált be a dolog.
    Most már hirtelen nem jut eszembe.

    Érdekes cikk lett, mint mindig! ^^

    Jolt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Örülök, hogy visszatértél és elolvastad a cikket!
      Igen, a hústól elég nehéz elszakadni, de talán ez a pár hónap nem a világ vége.
      Ezt a teóriát én is hallottam, de nekem csak a meleg levesek által vált be, pl. mikor friss húslevest ettem, persze, közben melegem volt, de utána tényleg azt vettem észre, lehűtött kicsit.

      Köszönöm a hozzászólást és a kedves szavakat!
      Szép nyarat! Gin

      Törlés
    2. Én ilyenkor ha meleget iszom, rosszul leszek. Szóval szerintem ez egyénfüggő.

      Törlés
  3. Jaj Gin! Annyira örülök, hogy megtaláltalak. ♥ Nem tudom emlékszel-e még rám, de nagyon boldog vagyok mooost! Jó látni, hogy maradtak még a régi bloggerek közül. ☺
    Csak így tovább, puszillak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Alicia! :)

      Persze, hogy emlékszem rád! <3
      Nagyon aranyos vagy, hogy írtál, őszintén örülök, hogy még te is aktív vagy a blogger közösségben.

      Puszillak, szép nyarat! Gin

      Törlés